De ‘killer hips’ van Rory McIlroy

U heeft het filmpje op onze Golf Academy-website misschien al bekeken. Als Golfclinic, maar ook als golfliefhebbers, zijn wij al jaren onder de indruk van Rory McIlroy’s prestaties. Lang is hij niet, groots speelt hij wel. Waar komt dat precies door? Het Amerikaanse televisieprogramma ESPN Sport Science zocht het uit.

Met de golfclub naar bed

Maar voordat we u de geheimen van Rory’s succes voorleggen, stellen we hem nog even aan u voor. Zijn ouders heten Gerry en Rosie McIlroy. Op 4 mei 1989 werd Rory geboren in Holywood. Niet te verwarren met de Amerikaanse plaats met extra l. Holywood ligt namelijk in Noord-Ierland, tussen Belfast en Bangor. Broertjes of zusjes heeft Rory niet. Zijn vader stond als verwoed golfer regelmatig op de golfbaan. Vanaf dat Rory kan praten, toonde hij interesse in golf. Rory was nog maar twee jaar toen hij een golfbal 36 meter verderop wist te slaan. Toen al smeekte hij zijn vader dagelijks om naar de golfbaan te gaan. Vader en moeder verhoorden zijn gebeden. Iedere verjaardag kreeg hij een mooiere golfclub en andere nuttige golfattributen. Het verhaal gaat dat hij iedere avond met zijn golfclub naar bed ging. Op zijn negende won Rory het ‘Wereldkampioenschap onder 10 jaar’. Vanaf zijn 18e speelde hij voor het eerst niet meer als amateur en op zijn 22e verbrak hij het eerste record. Hij plaatste zichzelf daarmee op de wereldranglijst.

 

De swing

Dat Rory McIlroy één van s ‘Werelds grootste golfers is, mag duidelijk zijn. Toch zijn het niet zijn overwinningen die hem zo befaamd en geliefd maken. De atletische swing van Rory McIlroy verbaast iedere keer weer alle toeschouwers. Het Amerikaanse televisieprogramma ESPN Sport Science onderzocht wat zijn swing nu zo bijzonder maakt. Ze scanden zijn bewegingen in verschillende apparaten, bekeken de beelden op diverse grafische manieren en trokken een verrassende conclusie. Rory’s heupen blijken fenomenaal. Om een bal hard te slaan, bouwt een golfer energie op in z’n hele lichaam. Door tijdens het slaan met de heupen mee te draaien, kan een golfer die energie beter kanaliseren. Een gemiddelde golfer draait tijdens het slaan zijn heupen zo’n 350 graden. Rory McIlroy blijkt een hoogvlieger, want hij draait zijn heupen maar liefst 720 graden. Daarmee kan hij net wat meer kracht zetten en reageert hij lichamelijk flexibeler. Kortom, Rory heeft ware ‘killer hips’.

 

De Hooge Rotterdamsche

Wilt u ook eens lekker met de heupen draaien? We verwelkomen u graag op onze golfbaan. Kunt u wel wat extra lesjes gebruiken of wilt u het vanaf het begin leren. Dan kunt u terecht bij onze Golfclinic. Veel plezier!

 

Bekijk het filmpje van ESPN Sport Science: https://www.youtube.com/watch?v=UeF9-U5r3So