Nieuwsbrief 1 november 2019

Greenkeeping in eigen beheer

Wij zijn verheugd u te kunnen melden dat wij een fantastisch duo, David Cox en Remy de Milde, hebben kunnen contracteren voor het Management Baanonderhoud vanaf 2020.

David, de roodharige goedlachse Engelsman, werkt hier al een jaar met veel plezier op onze baan.
Hij heeft veel ervaring op buitenlandse en Nederlandse banen en heeft enorm veel zin om het onderhoud in eigen beheer te gaan uitvoeren.

Remy, ons allen bekend, heeft ons vorig jaar helaas moeten verlaten maar had zo zijn hart en ziel verknocht aan De Hooge Rotterdamsche dat hij niet lang hoefde na te denken om hier weer aan de slag te gaan.

Het bestuur en management gaat vol vertrouwen samen met David en Remy de toekomst tegemoet om een hoge kwaliteit van baan te waarborgen.

David-Remy

120 Inschrijvingen Samen trainen

De insluiting voor Samen Trainen is inmiddels gesloten. Er zijn 120 inschrijvingen! Er wordt druk gewerkt aan de indeling. Deelnemers ontvangen hierover half november bericht.

Brasserie Nieuws

Portugese avond – 21 november 18:00 uur – € 37,50 p.p.

Op donderdag 21 november organiseert de brasserie een Portugese wijn en port proeverij gecombineerd met een uitgebreid tapas menu voor € 37,50 p.p..

Tapas proeverij plank:

 • Bacalhau kroketjes
 • Patatas bravas
 • Bieten geitenkaas
 • Gamba knoflook
 • Kruidige gehaktballetjes
 • Gedroogde ham
 • Olijven, brood en boter

***

 • Arroz de Pato (rijst, eend, worst)
 • Aardappel tortilla met paprika en ui
 • Geroosterde kip Piri Piri
 • Varkens procureur met limoen

***

 • Leite Crème
 • Cheesecake
 • Bolo de Laranja (sinaasappelcake)

Aanmelden kan bij de brasserie of via brasserie@dehoogerotterdamsche.nl.
Wijn-portugees-2

Pre kerstdiner: champagneproeverij & feestelijk 6-gangendiner  – 14 december – € 47,50 p.p.
 • 17:30 uur: Presentatie Champagne met uitleg over productie proces, huizen, herkomst ect.
 • 18:15 uur: Proeverij: Champagne brut, rosé en vintage
 • 19:00 uur: Diner bestaande uit 6-tal gerechten

Het menu:

Brandade van gerookte paling, cannelloni van spek, jeneverbes crème
***
Gebakken eendenlever, gekarameliseerde appel, jus van witte port
***
Heilbot op crème van pompoen, anijs paddenstoelen, sinaasappel, witte chocolade
***
Rosé gebraden eendenborst, kastanjepuree, knolgroenten,  jus van de chef
***
Crème Brûlée van Bettine geitenkaas, krokante filo, compote van kweepeer
***
Chocoladekrul gevuld met speculaas, bramen gelei, bitterbal van bosvruchten

Aanmelden kan bij de brasserie of via brasserie@dehoogerotterdamsche.nl.
champagne-glasses-162801_1920

De Hooge Rotterdamsche brengt het Kerstdiner bij u thuis, 24 december ophalen € 42,50 p.p.

Verwen uw gasten en uzelf met het ‘kerstdinerarrangement’ van de Hooge Rotterdamsche. In een oogwenk klaar, ervaar het gemak van een compleet kerstdiner thuis.

Alle genoemde gerechten worden door ons geheel voorbereid, gebakken, gekookt dan wel kant en klaar geleverd. Alle producten zijn voorzien van een label en duidelijke handleiding voor thuis. Voor verwerking is een fornuis, oven en/of magnetron voldoende. Alle producten zijn exact geportioneerd en worden gekoeld geleverd.

Het menu:

Amuse:
Panna cotta van pompoen en pecannoten
*****
Voorgerecht:
Bonbon van gerookte zalm en garnalen met groene kruiden – mierikswortelsaus
*****
Tussengerecht:
Licht gebonden soep van sjalotjes met een kaasstengel
*****
Hoofdgerecht: keuze uit

 • Tournedos van ossenhaas omwikkeld met spek, paddenstoelen en een jus van truffel
 • Hazenpeper, rijk gevuld met paddenstoelen en een krachtige wildjus

Bijlage; aardappelgratin, stoofpeertje, spruitjes, Brussels lof en rode kool

*****
Nagerecht:
Cilinder van pure chocolade mousse en peer
*****
Bij de koffie:
Assortiment kerstbonbons en snoeperijen

De prijs van het complete menu zoals vermeld is € 42,50 p.p.

Bestellingen kunnen tot en met uiterlijk vrijdag 20 december worden opgegeven via brasserie@dehoogerotterdamsche.nl. Uw bestelling staat klaar om afgehaald te worden op 24 december tussen 13.00 uur – 14.00 uur.

Kerstdiner-voor-thuis

Kookworkshops december & januari

Heeft u een passie voor koken, proeven en eten beleven? De brasserie organiseert in de maanden november t/m januari kookworkshops. Bereid een heerlijk 4-gangen diner onder begeleiding van Chef Dick.

Aanmelden (minimaal 6 personen, maximaal 10) kan bij de brasserie of via brasserie@dehoogerotterdamsche.nl. De kosten voor de workshop zijn € 50,- p.p.

Herfst- en winterregels

In de herfst en winter is golf meestal moeilijker dan normaal. En hoewel veel situaties al gedekt worden in de normale golfregels, geven de ‘winterregels’ vaak wat extra mogelijkheden. Hieronder wat situaties die in de winter  vaker voorkomen.

 1. Plaatsen – Plaatsen van de bal is normaal gesproken niet toegestaan, maar kan in de winter als extra local rule worden toegevoegd, terwijl de baan nog steeds qualifying is. ‘Plaatsen’ wil zeggen dat je de bal die op het kort gemaaide gedeelte van het algemene gebied ligt (fairway) mag opnemen, schoonmaken, desgewenst vervangen en op een betere plek mag plaatsen, wel binnen een bepaalde afstand.

De local rule die hier bij hoort op de HR luidt alsvolgt (geldig vanaf 1 november):

Een bal die op het kort gemaaid gedeelte in het algemene gebied ligt, mag zonder straf
opgenomen, schoongemaakt en desgewenst worden vervangen. De speler moet een bal plaatsen binnen 15 cm van de oorspronkelijke ligplaats, niet dichter bij de hole, op een plek die niet in een hindernis, bunker of op een green is. De speler mag zijn bal maar éénmaal plaatsen en wanneer de bal is geplaatst, is hij in het spel
.

Noot: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager.

 1. Ingebedde bal – In de rough mag je niet plaatsen, maar de golfregels staan altijd toe dat je een ingebedde bal zonder straf mag opnemen, schoonmaken en binnen één stoklengte mag droppen vanaf de oorspronkelijke ligplaats, uiteraard ook hier niet dichter bij de hole. Een bal is ingebed als hij in zijn eigen pitchmark onder het maaiveld ligt.
 1. Tijdelijk water – Als je bal in een plas ligt of als je in een plas moet staan om de bal te spelen, dan heb je eveneens volgens de standaard golfregels recht op een vrije drop (incl schoonmaken) binnen één stoklengte van het nearest point of relief waar je geen last hebt van het tijdelijke water. Als je tijdelijk water in een bunker ontwijkt, moet je in de bunker droppen. Buiten de bunker droppen mag ook, maar dat kost dan wel één strafslag. (Je moet dan droppen in een rechte lijn tussen de vlag en de plaats waar de bal oorspronkelijk lag).
 1. Wintergreens (tijdelijke greens) – In de winter moeten de normale greens soms gesloten worden om te voorkomen dat ze beschadigd worden. Dan worden de vlaggen op wintergreens gezet: alternatieve greens die minder mooi zijn dan gewone greens. Ook op een wintergreen moet je in een strokeplay wedstrijd gewoon uitholen. Indien de wintergreen niet in gebruik is, is dit een zogenaamde verkeerde green, die je zonder straf dient te ontwijken. Wanneer er meer dan één tijdelijke green is per 9 holes is de baan niet meer qualifying,
 1. IJs, hagel en sneeuw

Wat je mag doen bij winterse neerslag is in de golfregels beschreven. Sneeuw, ijs en hagel zijn naar keuze van de speler tijdelijk water óf losse natuurlijke voorwerpen.

Als de hele baan bedekt is met sneeuw kun je sneeuw het beste beschouwen als los natuurlijk voorwerp: je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen zolang de bal maar niet beweegt (indien dat wel gebeurt betekent dat 1 strafslag, behalve als dat op de green gebeurt).

Als de baan overwegend groen is en je bal ligt op een klein stukje sneeuw, dan kun je sneeuw het beste behandelen als tijdelijk water; dan kun je het tijdelijke water ontwijken en droppen op een stukje gras.

 1. Rijp en dauw – Rijp of dauw zijn geen losse natuurlijke voorwerpen of geen tijdelijk water, en mag derhalve niet verwijderd worden, ook niet op de green.
 1. Bevroren hindernissen – Je mag uiteraard altijd besluiten om een bal van het ijs in een bevroren sloot te spelen. Grounden op het ijs mag conform de regels. Ontwijken met één strafslag mag uiteraard ook.
 1. Baanregels – Elke baan en club heeft eigen gedragsregels wat betreft het gebruik van buggies en trolleys.

Tot slot: lees voordat je een golfronde begint de local rules op de scorecard en de tijdelijke local rules, zodat je weet wat de situatie in de baan is.

We hebben enkele vragen gekregen over de status van de afscheiding van takken achter de green van hole 3. In de local rules staat beschreven dat deze afscheiding een  integraal onderdeel van de baan is en dus niet zonder straf kan worden ontweken.

Herfst-wintergolf

Golfchain reminder

Update: er zijn nu 28 aanmeldingen, bij 30 aanmeldingen zal de aansluiting bij Golfchain voor 2020 doorgaan.

Speelt u naast De Hooge Rotterdamsche ook graag op andere banen? Naast het reeds bestaande SuperGolf lidmaatschap biedt De Hooge Rotterdamsche in 2020 nu ook een deelname aan de Golfchain aan. Deze banen liggen zeker niet in de directe omgeving maar deelname aan Golfchain geeft u de mogelijkheid om op deze mooie banen zeer voordelig te golfen. Golf Chain biedt haar deelnemers de mogelijkheid om voor €157,50 per jaar op 8 verschillende banen te golfen (max. 10 keer per baan).

Deelnemende Golfchain golfbanen (onder voorbehoud van wijzigingen):

Golfbaan Stippelberg Golfclub Midden Brabant De Peelse Golf
Landgoed Bergvliet Steenhoven Country Club  Golfresidentie Brunsummerheide
Golfcentrum Reymerswael Golf du Château de Pallanne

U kunt zich opgeven vóór 1 december en met minimaal 30 aanmeldingen zal de aansluiting bij Golfchain voor 2020 doorgaan.

Deelname aan Golfchain is exclusief voor leden met een volledig lidmaatschap.

Aanmelden Golfchain

Golfchain

Nieuws Wedstrijdcommissie

Wintercompetitie

Dit weekend wordt de eerste wintercompetitie van het seizoen gespeeld. Deze ‘eclectic’ spelvorm competitie wordt gespeeld over 8 wedstrijden en is erg populair. Wees dus op tijd met inschrijven! De tweede wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 16 november. U kunt zich inschrijven via OGS.

Uitslag Seizoenscup

De Seizoenscup 2019 is gewonnen door Hong Tang met een totaal van 109 stablefordpunten. De uitslagen van de drie beste rondes zijn bij elkaar opgeteld. Met een hele goede finaleronde heeft Hong Tang deze mooie score binnengebracht. Van harte gefeliciteerd met de overwinning!

De overige prijswinnaars van de Seizoenscup 2019 zijn op de 2e plaats: Bart Zeldenrust (105 stableford) en op de 3e plaats: Niek Baart (104 stableford).

De Seizoenscup is dit jaar voor het eerst georganiseerd. In totaal hebben 62 spelers meegedaan aan vijf Seizoenscupwedstrijden, waarvan 38 mensen drie wedstrijden of meer hebben gespeeld. Op zaterdag 20 oktober is de laatste Seizoenscupwedstrijd gespeeld. Prijswinnaars daarvan waren: Hong Tang (stableford), Heleen Schipper (38 stableford) en Jeunly Chin (37 stableford).

Met dank aan alle deelnemers graag tot volgend jaar!

 

Uitslag Supertrio

1e plaats: Arnoud Habin en Tonny Lips (66 netto)

2e plaats: Rob en Tom van Nuijsenburg (68 netto)

3e plaats: Russell Swart en Bert van Iersel (69 netto)

Personeelstoernooi

Op woensdag 23 oktober werd het jaarlijkse personeelstoernooi gespeeld. O.a. greenkeepers, technische dienst medewerkers, golfprofessionals, koks, receptionistes, bedienend personeel en caddiemasters speelden een 9-holes scramble. Er waren maar liefst vijf deelnemers die dit jaar pas gestart zijn met golfen (Joep, Beau, Tom, Nico en Marcel).

Het team van David (greenkeeper), Raymond (golfprofessional), Annemiek (Caddiemaster), Joep (bediening) en Marcel (bediening) ging er met de overwinning van door. Zij maakte birdies op hole 6 t/m 9 voor een brutoscore van -4.

Na afloop werd er gezellig geborreld en nagepraat over birdies, eagles en bijna hole-in-ones. Wij danken Annemiek van ‘t Klooster voor de organisatie.

Personeelstoernooi-2019