Nieuwsbrief 13 december 2019

Het bestuur en alle medewerkers van De Hooge Rotterdamsche wensen u fijne feestdagen en een sportief 2020! Op zondag 5 januari om 16:00 uur bent u van harte welkom om samen met het bestuur het glas te heffen op het nieuwe jaar.
2df390d6-6a99-4592-bd66-f2d8fa6f0f98

Openingstijden oefenfaciliteiten

Vanaf 1 januari zijn op dinsdag & woensdag de oefenfaciliteiten geopend tot 21:00 uur. Voor de actuele openingstijden op de overige dagen verwijzen wij graag naar de baaninformatiepagina.

Golfchain: aanmelden & reserveren

Wilt u per 1 januari gebruik maken van Golfchain? Meld u voor 20 december aan via dehoogerotterdamsche.nl/golfchain. I.v.m. de feestdagen kan niet gegarandeerd worden dat aanmeldingen na deze datum voor 1 januari verwerkt zijn bij alle deelnemende banen/clubs.

Heeft u zich al aangemeld en wilt u op één van de aangesloten golfbanen gaan spelen? Controleer dan eerst op de website de voorwaarden die voor die baan gelden. Vervolgens reserveert u een starttijd telefonisch of per e-mail.  Aangekomen op de golfbaan moet u zich op verzoek identificeren met een rijbewijs, ID kaart of paspoort.

Golfchain

Glow in the dark wedstrijd – 31 januari

Altijd al eens in het donker willen golfen? Schrijf u in voor de glow in the dark wedstrijd op vrijdag 31 januari!

De baan wordt zeer beperkt verlicht (teeboxen, vlaggenstokken en bepaalde hindernissen) en er wordt gespeeld met lichtgevende golfballen. De spelvorm is Texas Scramble in teams van vier personen. Er is een bruto- en nettoklassement.

Programma:

 • Vanaf 18:00 Winterse maaltijd (optioneel, stampot met gehaktbal voor € 12,50)
 • 19:00 Aanmelden & spel/materiaaluitleg
 • 19:30 Wedstrijd over 9 (ingekorte) holes. Shotgun start.
 • 21:15 Binnenkomst Brasserie & prijsuitreiking

De kosten voor deelname zijn € 17,50 p.p. en inclusief:

 • Materiaalgebruik.
 • Drankje naar keuze (Hollands assortiment).
 • Glas glüh­wein of warme Chocomelk in de baan.
 • Bittergarnituur.

Inschrijven kan individueel of als team. Deelname is exclusief voor volledige leden, twilightleden en winterabonnees met tenminste baanpermissie.
Aanmelden kan via OGS. Graag bij de aanmelding vermelden met met welke teamgenoten u speelt en of u gebruik wenst te maken van de maaltijd.

Wees er snel bij want er zijn maximaal 36 plaatsen beschikbaar.

glow-in-the-dark

NGF Competitie: Regelavond & Poule indeling poule indeling

Regelavond 30 maart
Save the date! Op 30 maandag maart organiseert de handicap- en regelcommissie een speciale regelavond voor competitiespelers.

Poule indeling & Speelschema 2020 bekend

Speeldag:  #1 #2 #3 #4 #5
Dames Sr 1 Grevelingenhout 1 Thuis Capelle a/d Ijssel 1 Wouwse Plantage 1 Rozenstein 1
Dames Sr 2 Roxenisse 1 Thuis Cromstrijen 1 Oude Maas 1 Goese Golf 1
Heren Sr 1 Rozenstein 1 Batouwe 1 Thuis Broekpolder 3 Amelisweerd 2
Heren Sr 2 Lingewaelsche 2 Thuis Broekpolder 6 Capelle a/d Ijssel 3 Hitland 1
Heren Sr 3 Anderstein 5 Thuis Haarlemmermeersche 8 Westerpark 3 Houtrak 7
Dames 1-36 Thuis Kon. Haagsche 2 Broekpolder 1 Spaarnwoude 1 De Haar 1
Dames 1-27 Roxenisse 1 Thuis Kralingen 1 Lingewaelsche 1 GVN 3
Heren 1-36 Thuis Wouwse Plantage 1 Kleiburg 1 Merwelanden 1 Oude Maas 1
Heren 2-36 Cromstrijen 2 Broekpolder 5 Thuis Kleiburg 3 Landgoed Nieuwkerk 2
Heren 3-36 Westerpark 3 Capelle a/d Ijssel 3 Zeegersloot 2 Thuis Amsterdamse 3
Heren 1-27 Het Woold 1 Thuis De Berendonck 1 Oude Maas 1 Broekpolder 1
Heren 2-27 Anderstein 2 United 1 Westerpark 1 Thuis Olympus 3
Heren 3-27 Oude Maas 4 Kleiburg 4 De Kurenpolder 1 Toxandria 2 Thuis
Heren 4-27 ANWB 4 Regthuys 3 Kavel II Beemster 1 Hitland 1 Thuis

Nieuws Wedstrijdcommissie

Resultaten enquête

Dank aan een ieder die de enquête in oktober heeft ingevuld. De commissie heeft de resultaten waar mogelijk in de wedstrijdkalender voor 2020 verwerkt en zal het komende jaar de suggesties verder oppakken. Een paar conclusies van de wedstrijdcommissie uit de reacties:

 • Spelen op wisselende weekenddagen bevalt.
 • De mix van fun- en prestatiewedstrijden is momenteel goed.
 • Verdeeldheid over het aantal wedstrijden. Te veel (11%), te weinig (39%), goed aantal (39%) en geen mening (11%).
 • Tevredenheid over de diversiteit van het soort wedstrijden.
 • Een ochtendstart heeft een duidelijke voorkeur.
 • De eer van het winnen wordt belangrijker gevonden dan de prijs
 • Liever niet langer dan een 1 uur wachten op de prijsuitreiking.
 • Geen bezwaar om zelf de score in te voeren na afloop van de wedstrijd.
 • Geen behoefte aan wedstrijdpakket inclusief lunch of een diner.

Wedstrijdkalender 2020

Inmiddels staan alle weekendwedstrijden voor 2020 in OGS. De openingswedstrijd is de Tee-off op 22 maart 2020. Deze shotgun wedstrijd staat open voor alle abonnementsvormen.

Voor iedereen die een keer 1e of 2e is geworden in een qualifying wedstrijd afgelopen seizoen is er de Masters op 2 mei. De Seizoenscup is er weer 5x en staat open voor alle golfers met een handicap van maximaal 36.

De Familiewedstrijd (20 juni) en het clubkampioenschap Tegen Par (6 juni) worden op een zaterdag gespeeld om tegemoet te komen aan de competitie spelende jeugd.

De clubkampioenschappen Strokeplay en Strokeplay Senioren (11-12 juli) worden weer 2 wedstrijden. Wel gespeeld in hetzelfde weekend dus de senior golfer kan kiezen.

Nieuw zijn een drietal 9-holes wedstrijden in de namiddag. Voor wie zin heeft om na een (drukke) weekenddag met een gezellige wedstrijd af te sluiten.

Vergeet u vooral ook niet de Orange Flag, Handicart en de Golfschool Jachttrofee alvast te noteren.

De Wedstrijdcommissie

Samen Trainen van start gegaan

Vol enthousiasme zijn de eerste deelnemers met ‘Samen Trainen’ van start gegaan. Onder begeleiding van golfprofessionals Jan, Jelle & Raymond werd deze week gewerkt aan het putten. Wij wensen alle deelnemers veel plezier bij de trainingen!

Nieuwe winterregel geldt op alle holes

Van 01-11-19 tot en met 30-04-2020 gelden op onze baan aanvullende tijdelijke plaatselijke regels, ook wel ‘winterregels’ genoemd. Zie de opsomming van deze regels op het bord in het clubhuis.

Sinds kort is de tijdelijke regel ‘bal verloren of buiten de baan’ uitgebreid: als je geen provisionele bal hebt geslagen en de bal niet verloren is in een hindernis dan is het nu op alle holes toegestaan om de oorspronkelijke bal of een andere bal met twee strafslagen te droppen in de dropzone.

Dat wil zeggen, vanaf het punt waar hij vermoedelijk verloren is gegaan of vanaf het punt waar hij vermoedelijk het laatst de grens van de baan heeft gekruist. Dit geldt natuurlijk uitsluitend als de bal niet gevonden is binnen drie minuten of als het bekend is of praktisch zeker dat de bal buiten de baan ligt. Zie video en schema hole 12 voor de juiste procedures.

Waarom nu alle holes?

In de praktijk blijkt het in de winter op alle holes vaak erg lastig om een bal te vinden. Met de nieuwe uitbreiding van de  winterregels hoopt de H&R-commissie het speelplezier extra te vergroten en tegelijkertijd de snelheid in het spel te bevorderen.

Keuzemogelijkheid uit twee opties

Dit betekent dus dat er nu twee mogelijkheden zijn:

 1. De optie volgens regel 18.2b blijft uiteraard van kracht: met één strafslag spelen vanaf de plaats waar je de vorige slag hebt gedaan. Dan moet je dus teruglopen, wat tijd kost. Dat hoeft niet als je een provisionele bal hebt geslagen: die wordt dan de bal in het spel.
 2. Als je geen provisionele bal hebt geslagen en de bal niet in een hindernis verloren is gegaan, kun je kiezen voor de extra optie. Dat kost dan wel twee strafslagen. (Eén voor de strafslag die je ook onder de eerste optie krijgt en één voor de afstand die je nu niet meer hoeft te overbruggen).
Droppen en dropzone

Niet vergeten, droppen moet tegenwoordig vanaf kniehoogte en binnen de dropzone. Als je de bal slaat nadat je binnen de dropzone fout gedropt hebt, krijg je één strafslag. Als je speelt van buiten de dropzone krijg je twee strafslagen of verlies van de hole, want dan speel je van de verkeerde plaats (‘algemene straf,’ volgens regel 14.7a.

Dropzone bepalen

Hole-12-(new)

In de praktijk betekent dit dat je naar de dichtstbijzijnde fairwaygrens gaat en daar een bal dropt binnen twee stoklengten van de fairwaygrens, niet dichter bij de hole dan waar de bal vermoedelijk verloren of buiten de baan is gegaan.

Tot slot

Blijven er vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de H&R-commissie.

Veel speelplezier!

De Handicap- en Regelcommissie: hrc@dehoogerotterdamsche.nl