Nieuwsbrief 3 mei 2019

Groot onderhoud

Vanaf 13 mei staat zoals ieder jaar groot onderhoud aan onze baan ingepland op de agenda. Vorig jaar werden er 18 holes bezand en geprikt. Vanaf dit jaar gaan we wel 18 holes prikken maar daarna wisselend per jaar slechts 9 holes bezanden. Tegelijkertijd worden een aantal slechte plekken behandeld. De reden is om minder overlast te veroorzaken en omdat het zand van afgelopen jaar dermate goed resultaat heeft opgeleverd.

De bomenkap tussen hole 1 en hole 18 zal worden gecombineerd met het groot onderhoud en derhalve zullen van 13 t/m uiterlijk 17 mei hole 1 en  hole 18 gesloten zijn.

Het is afhankelijk van het weer of het groot onderhoud wel of niet doorgaat.

Onze excuses voor de overlast en we zullen u op de baaninfo en in OGS zo goed mogelijk op de hoogte houden.

Nieuwe oefengreen geopend

De nieuwe oefengreen is geopend! Op zaterdag 11 mei om 15:00 uur kunt u deelnemen aan de Shortgame Masterclass op deze nieuwe oefengreen. De golfprofessionals helpen u de diverse oefenmogelijkheden van de green te ontdekken. U kunt zich nog aanmelden via fittingcenter@golfconsult.nl.

Wij wensen u veel oefenplezier.

Oefengreen

Birdwatching day zaterdag 18 mei

De NGF en Vogelbescherming Nederland nodigen u van harte uit om op zaterdag 18 mei 2019 deel te nemen aan de 20ste Bird Watching Day. De Bird Watching Day is een vogelteldag waarop mensen enthousiast worden gemaakt voor de vogels en de prachtige natuur op en rond onze golfbanen.
De Bird Watching Day valt binnen de Nationale Vogelweek, die van 11 tot en met 19 mei wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Op 18 mei zal een deskundige van de natuur-en vogelwacht Rotta een rondleiding geven op onze baan. Zij is een groot kenner van vogels, vlinders en planten. Wij starten om 6 uur s’ morgens; de vogels zijn dan actief en zingen volop.

Na afloop van de rondleiding is er om 8 uur een gezamenlijk ontbijt (€ 13,- p.p.). U kunt zich opgeven op de inschrijflijst op het mededelingenbord.

Meer informatie over de Bird Watching Day vindt u hier: http://www.birdwatchingday.nl/
Birdwatching-2019

Blauw/groene palen

De Handicap- en Regel commissie heeft nogal wat vragen gekregen over de betekenis van de blauw/groene palen in onze baan. In de nieuwe regels is het begrip NO-PLAY ZONE (NPZ) ingevoerd, waaruit u NIET MAG spelen, mag staan of swingen.
De R&A adviseert om deze NPZ aan te geven met een groene kop en kan voorkomen bij GUR (blauw/groen), hindernissen (rood/groen of geel/groen) en zelfs bij out of bounds (wit/groen). Als de bal in een NPZ ligt, u in de NPZ moet staan of last hebt van de NPZ bij uw voorgenomen swing dan MOET u relief nemen van die NPZ. (In geval van wit/groen alleen voor stand en swing en uiteraard niet voor de ligging van de bal, die is immers OB). Dit zal dus langzamerhand gemeengoed worden op alle banen.

Ground Under Repair

GUR wordt dus aangegeven door blauwe palen of blauwe palen met een groene kop. GUR kan ook worden aangegeven met witte of blauwe lijnen, vaak gebruikt voor slechte plekken in de baan. In geval van blauw/groen hebben we te maken met een NPZ en MOET u relief nemen volgens regel 16-1f. Maw bepaal het nearest point of complete relief, vandaar uit heb je een dropzone van één stoklengte waarin de bal ZONDER STRAF gedropt moet worden. In geval van blauwe palen of witte/blauwe lijnen MAG u relief nemen volgens regel 16-1bcd, op dezelfde manier als hierboven beschreven, maar MAG u dus ook uit de GUR spelen.
Blauw/groen komt momenteel voor bij hole 12 (gedempte sloot), gebied tussen 13 en 14 en rond de bunker van hole 16 (maar ondertussen verwijderd). In alle gevallen MOET u dus relief nemen buiten dat gebied (en dus ook buiten de bunker), zonder straf.

Local rules

Lees voordat u de baan ingaat altijd goed de local rules op de scorekaart of de tijdelijke local rules op het mededelingenbord. Hierin staat altijd beschreven hoe NPZ zijn gedefinieerd. We hopen uiteindelijk dat alle banen kiezen voor deze uniformiteit met groene koppen, maar het kan, zeker in de overgangsfase, heel goed voorkomen dat er beschreven staat dat er sowieso uit GUR niet gespeeld mag worden, ondanks dat dat nog niet is aangegeven door blauw/groene palen.

Vragen? Stuur een e-mail naar HRC@dehoogerotterdamsche.nl dan zullen we die in een volgende nieuwsbrief behandelen.

Kies de kleur tee die bij u past

Steeds meer golfers ontdekken het voordeel van het spelen vanaf de optimale afslagplaats die past bij hun spelniveau. Spelers die van de juiste afslagplaats spelen hebben meer spelplezier en houden snelheid in hun spel.

Waarom ‘Kies je kleur’?

 • Beginners, jeugd en sommige senioren ervaren meer succesbeleving en golfplezier als ze van oranje spelen. Ze kunnen makkelijker en sneller de green bereiken.
 • Mid-handicappers kunnen de green vaker ‘in regulation’ spelen als gekozen wordt voor de blauwe of rode afslagplaats (Par-3 in één slag, par-4 in twee slagen en een par-5 in drie slagen op de green).
 • Gevorderde spelers kunnen van wisselende kleuren spelen om hun course-management te trainen en verbeteren.
 • Familie’s die van dezelfde kleur afslagplaats spelen, spelen sneller en hebben daardoor meer plezier in golf als familiesport.
 • Iedereen kan vanaf elke kleur een qualifying ronde spelen!

De NGF adviseert golfers om de kleur tee te kiezen o.b.v. de gemiddelde afstand die men slaat bij een afslag:

 • Oranje – tot 125 meter
 • Rood – tussen 125 en 160 meter
 • Blauw – tussen 160 en 190 meter
 • Geel – tussen 190 en 225 meter
 • Wit – verder dan 225 meter

Handicap- en regelcommissie

Kies-je-tee

Nieuws Wedstrijdcommissie

 • Aankondiging ‘Wat wordt de kleur?’  18 mei. (ook open voor Twilightleden)
 • Aankondiging ‘Seizoenscup’ 25 mei.
 • Aankondiging ‘Hemelvaart Superballs’ 30 mei.
 • Inschrijving clubkampioenschappen geopend.
 • Uitslag Masterswedstrijd.
 • Uitslag Handicartwedstrijd.
18 mei – Wat wordt de kleur?

Bij deze kleurrijke, non-qualifying stableford wedstrijd voor spelers met handicap 0 tot 36, worden alle teeboxen gebruikt. De wedstrijd staat open voor inschrijving voor type alle abonnementsleden.

Heren spelen van wit, geel en rood. Dames spelen van geel, rood en oranje.

Alle deelnemers beginnen op hole 1 op de middelste teebox. Vanaf welke tee u afslaat op de volgende hole hangt af van de score op de vorige hole:

 • Degenen die een (netto) birdie of beter maken (drie stablefordpunten of meer), slaan op de volgende hole af van de back-tees.
 • Spelers die een (netto) par maken (twee stablefordpunten), slaan op de volgende hole af van de middelste tees.
 • Golfers die een (netto) bogey of slechter maken (één stablefordpunt of minder), slaan op de volgende hole af van de forward tees.

Twilightleden spelen de wedstrijd over 9 holes en worden ingedeeld vanaf 16.00 uur.

25 mei – Seizoenscup

Op 25 mei wordt voor de eerste maal de Seizoenscupwedstrijd gespeeld. De Seizoenscup is een serie van vijf qualifying stableford wedstrijden voor spelers met een handicap van 0 tot 36. De Seizoenscup is in de plaats gekomen van de Monthly Medal BCD. Met de Seizoenscup wordt het aantal qualifying wedstrijden uitgebreid voor een ieder die van de standaard tees (geel/rood) wil spelen.

Na elke wedstrijd is er een prijs voor de beste drie spelers van de dag (m/v). Als u aan het eind van het seizoen wilt meedingen naar de prijs van overall winnaar van de Seizoenscup, dient u minimaal drie wedstrijden mee te spelen. Na afloop van de laatste wedstrijd worden de stablefordpunten van de drie beste scores bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste punten is de Seizoenscupwinnaar (m/v).

Let op: als u als A-speler aan de Seizoenscup meedoet, kunt u niet meespelen met MMA. U dient dus vooraf een keuze te maken.

30 mei – Hemelvaart Superballs

Bij deze teamwedstrijd spelen we een Texas Scramble in flights van vier personen. U kunt extra punten verdienen door het (verplicht) inzetten van een gele en oranje bal. Als u afslaat met de gele bal speelt u voor dubbele punten. Slaat u af met oranje, krijgt u maar liefst drie keer zoveel punten. Er wordt afgeslagen vanaf de gele en rode teeboxen.

De score van de spelers met de gekleurde ballen en de beste score van de overige twee spelers worden bij elkaar opgeteld en genoteerd. Elk teamlid moet minstens vier keer met elke gekleurde bal een hole spelen. Tweemaal (per bal) heeft het team dus een vrije keuze. Het team bepaalt zelf wie op welke hole een bepaalde bal speelt. Raakt een gekleurde bal verloren dan mag deze worden vervangen door een witte bal. De (drie)dubbele score komt vanaf dat moment voor de rest van de wedstrijd te vervallen.

U kunt inschrijven als team of u wordt door de wedstrijdleiding ingedeeld. Bij inschrijving kunt u in het opmerkingenveld aangeven met wie u wilt worden ingedeeld.

Clubkampioenschappen open voor inschrijving!

U kunt nu inschrijven voor de clubkampioenschappen:

Clubkampioenschap tegen par –  1 & 2 juni

Dit is een wedstrijd waarin matchplay tegen de baan wordt gespeeld over twee rondes (op zaterdag de 1e ronde en zondag de 2e ronde) zonder handicap verrekening. Inschrijving staat open voor spelers met handicap 0-24. Er wordt gestart vanaf hole 1 en 10 en er wordt vanaf de back-tees afgeslagen. Bij overschrijving van het aantal inschrijvingen krijgen lagere handicappers voorrang.

Clubkampioenschappen strokeplay – 13 & 14 juli

Dit jaar is er naast het CK Strokeplay over drie rondes ook een CK Senioren Strokeplay over twee rondes. Beide kampioenschappen worden gespeeld in het weekend van 13 & 14 juli. Heren spelen van wit en dames spelen van blauw.

Op zaterdag speelt iedereen die meedoet aan het CK Strokeplay 36 holes. Voor de 3e ronde op zondag is er een cut. Er gaan maximaal 39 deelnemers door; de verdeling is afhankelijk van het aantal deelnemers.
Schrijf in bij ‘CK Strokeplay 1e ronde’.

Clubkampioenschappen Senioren Strokeplay

Indien u 50 jaar of ouder bent, kunt u deelnemen aan dit kampioenschap. Dit kan op twee manieren:

 1. Door mee te doen met de reguliere clubkampioenschappen. U doet dan automatisch mee aan de CK Senioren Strokeplay. Op zaterdag speelt u twee rondes. Hiervan zal één ronde meetellen voor het CK Senioren Strokeplay. Bij de heren is dit de ronde op zaterdagochtend en bij de dames die van zaterdagmiddag. Schrijf in bij ‘CK Strokeplay 1e ronde’.
 2. Als u twee rondes op zaterdag teveel vindt, dan kunt u inschrijven voor de CK Senioren Strokeplay. U speelt dan zaterdag één ronde en bij een goed resultaat op zondag ook één ronde. Voor de ronde op zondag is er een cut.
  Schrijf in bij ‘CK Senioren Strokeplay 1e ronde (50 jaar en ouder, 2 rondes)’.

Bij overschrijving van de wedstrijd hebben lagere handicappers voorrang.

Clubkampioenschappen Matchplay, 7 & 8 september

Bij de heren Matchplaykampioenschappen zijn ook dit jaar weer twee voorrondes. Bij de dames plaatsen de beste 16 spelers zich rechtstreeks voor het finaleweekend en zijn er geen voorrondes. Nummers 1 t/m 4 van afgelopen jaar worden automatisch geplaatst (indien ingeschreven) voor het finale weekend.

Er kunnen 64 heren meedoen. Bij overschrijving hebben lagere handicappers voorrang.

De inschrijflijst voor de CK Matchplay voor de heren staat op 1 juni en voor de dames op 7 september.

Uitslagen wedstrijden

Masters:

 1. Donna de Boer (hdcp 19.1, bruto 86, netto 64)
 2. Nico van Leeuwen (hdcp 7.4, bruto 75,  netto 68)
 3. José Helder (hdcp 9.4, bruto 78, netto 69)

Handicartwedstrijd:

 1. Heleen Schipper en Niek Baart (gaan door naar regiofinale)
 2. Yin Biemond en Thijs Beetstra
 3. Corrie van Velzen en Nico van Leeuwen

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!
Foto-handicart-masters

NGF-Competitie

Graag informeren wij u over de uitslagen en tussenstanden van de teams:

Dames 1 - 36 holes

Poulewedstrijden
31-mrt DHR 16 2 Efteling
7-apr Kleiburg 2 16 DHR
14-apr DHR 16 2 De Haar 1
28-apr De Dommel 2 2 16 DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
 De Hooge Rotterdamsche *
4 8 4 0 0 64 8
 Efteling 1 3 4 2 0 1 24 30
 De Dommel 2 3 2 1 0 2 23 31
De Haar 1 3 2 1 0 2 22 32
 Kleiburg 2 3 0 0 0 3 11 43

* Plaats 1 promoveert automatisch naar de 1e klasse 

Dames 1 - 27 holes

Poulewedstrijden

31-mrt DHR 6 12 De Lingewaelsche 1
7-apr Leeuwenbergh 2 7 11 DHR
14-apr DHR 7 11 GVN 2
28-apr A’dam Old Course 1 8 10 DHR
 Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
 GVN 2 3 6 3 0 0 34 20
 De Lingewaelsche 1 3 4 2 0 1 32 22
 De Hooge Rotterdamsche 4 4 2 0 2 34 38
 A’dam Old Course 1 3 2 1 0 2 28 26
Leeuwenbergh 2 3 0 0 0 3 16 38

Heren 1 - 36 holes

Poulewedstrijden

31-mrt Westerpark 6 12 DHR
7-apr DHR 13 5 Capelle a/d IJssel 1
14-apr Spaarnwoude 1 4 14 DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
 De Hooge Rotterdamsche  3 6 3 0 0 39 15
 Capelle a/d IJssel 1 4 6 3 0 1 48 24
 Westerpark 1 3 2 1 0 2 24 30
 Spaarnwoude 1 3 2 1 0 2 18 36
 Kagerzoom 1 3 0 0 0 3 15 39

 

Heren 2 - 36 holes

Poulewedstrijden

31-mrt De Lingewaelsche 2 14 4 DHR
14-apr DHR 3 15 Capelle a/d IJssel 2
 28-apr  De Lingewaelsche 2  11  – DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Capelle a/d IJssel 2 3 6 3 0 0 43 11
 De Lingewaelsche 2 3 6 3 0 0 34 20
 De Haar 2 3 2 1 0 2 23 31
 Landgoed Bergvliet 3 4 2 1 0 3 30 42
De Hooge Rotterdamsche  3 0 0 0 3 14 40

Heren 1 - 27 holes

Poulewedstrijden

31-mrt  DHR 6 12 Koninklijke Haagsche 1
7-apr  Oude Maas 1 12 6 DHR
 28-apr  DHR  7  – 11  Leeuwenbergh 1
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Oude Maas 1 3 6 3 0 0 35 19
 Koningklijke Haagsche 1 3 4 2 0 1 34 20
Leeuwenbergh 1 4 4 2 0 2 33 39
 GVN 1 3 2 1 0 2 23 31
De Hooge Rotterdamsche  3 0 0 0 3 19 35

Heren 2 - 27 holes

Poulewedstrijden

31-mrt  DHR 4 14 Princenbosch 1
7-apr  De Lingewaelsche 1 16 2 DHR
 28-apr  DHR  – 11 Broekpolder 1
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Broekpolder 1 4 8 4 0 0 48 24
De Lingewaelsche 1 3 4 2 0 1 33 21
 Princenbosch 1 3 4 2 0 1 29 25
Cromstrijen 2 3 0 0 0 3 21 33
De Hooge Rotterdamsche  3 0 0 0 3 13 41

Heren 3 - 27 holes

Poulewedstrijden

7-apr  DHR 2 16 De Hoge Kleij 2
14-apr  Heelsum 5 0 18 DHR
 28-apr  DHR  10  – 8 Anderstein 3
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
De Hoge Kleij 2 3 6 3 0 0 39 15
De Hooge Rotterdamsche  3 4 2 0 1 30 24
Heelsum 5 4 4 2 0 2 27 45
Anderstein 3 3 2 1 0 2 28 26
Hoogland 1 3 0 0 0 3 20 34

Heren 4 - 27 holes

Poulewedstrijden

31-mrt ANWB 2 10 8 DHR
7-apr DHR 10 8 De Lingewaelsche 2
14-apr Oude Maas 5 13 5 DHR
 Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
De Lingewaelsche 2 4 5 2 1 1 37 35
Capelle a/d IJssel 3 3 4 1 2 0 32 22
ANWB 2 3 3 1 1 1 27 27
Oude Maas 5 3 2 1 0 2 25 29
De Hooge Rotterdamsche 3 2 1 0 2 23 31

Dames 1 - Senioren - 27 holes

Poulewedstrijden

11-apr DHR 12 6 Rozenstein 5
 18-apr  Zeegersloot 2 9  –  9 DHR 
25-apr  DHR  14  4 Kagerzoom 2
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
De Hooge Rotterdamsche  3 5 2 1 0 35 19
Broekpolder 3 2 3 1 1 0 19 17
Rozenstein 5 2 2 1 0 1 16 20
Kagerzoom 2 2 1 0 1 1 13 23
Zeegersloot 2 3 1 0 1 2 25 29

Heren 1 - Senioren - 27 holes

Poulewedstrijden

12-apr Noordwijkse 2 11 7 DHR
19-apr  DHR  8  10 De Pan 2
 26-apr  Broekpolder 2 15  – DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Broekpolder 2 2 4 2 0 0 25 11
 Noordwijkse 2 2 4 2 0 0 22 14
Kennemer 2 2 2 1 0 1 23 13
De Pan 2 3 2 1 0 2 20 34
De Hooge Rotterdamsche  3 0 0 0 3 18 36

Heren 2 - Senioren - 27 holes

Poulewedstrijden

12-apr DHR 11 7 Westerpark 2
 19-apr Capelle a/d IJssel 3 10  8 DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Amelisweerd 5 2 4 2 0 0 26 10
Capelle a/d IJssel 3 2 4 2 0 0 24 12
 De Hooge Rotterdamsche  2 2 1 0 1 19 17
Westerpark 2 3 2 1 0 2 27 27
Cromstrijen 4 3 0 0 0 3 12 42

Heren 3 - Senioren - 27 holes

Poulewedstrijden

12-apr DHR 5 13 Hitland 2
 19-apr Albatross 3  6  12 DHR
Stand Poule  P WP + 0 PP+ PP-
Oude Maas 3 2 4 2 0 0 30 6
Hitland 2 3 4 2 0 1 31 23
De Hooge Rotterdamsche 2 2 1 0 1 17 19
  Albatross 3 2 2 1 0 1 16 20
Princenbosch 8 3 0 0 0 3 14 40

Fittingdagen: Taylormade, Cobra en Titleist

Plan-your-Fitting-day-in-May-2019