Stukje nieuwe regels nieuwsbrief

Nieuwe regels: bewogen bal

Bewogen bal: niet op de green

Als uw bal beweegt door een actie die u hebt veroorzaakt, dan krijgt u volgens de nieuwe regels een strafslag. Dus stel dat uw bal op de fairway ligt en dat u een blaadje bij de bal weghaalt en dat de bal door deze actie beweegt, dan moet u de bal met een strafslag terugplaatsen.

Maar het bewegen van een bal is u alleen te verwijten als het vrijwel zeker is (95 procent zeker of meer) dat de beweging door jou u veroorzaakt.

In de situatie in de onderstaande video is het niet zeker dat de bal beweegt door toedoen van de speler. De oorzaak van het bewegen van de bal wordt daarom toegekend aan een natuurlijke kracht, zoals de wind of de zwaartekracht. De speler in de video krijgt dus geen strafslag en mag de bal verder spelen vanaf de nieuwe plek waar de bal na de beweging ligt.

Kortom, de speler is niet meer verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij het vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog.

Bewogen bal: op de green
In de nieuwe regels is er geen straf meer voor het per ongeluk bewegen van de bal op de green. Bijvoorbeeld als u de bal beweegt bij het maken van een oefenswing of bij het voorbereiden van uw slag; of als u de balmerker laat vallen waardoor de bal beweegt; of als u de bal met uw voet beweegt; of als u de balmerker beweegt. In al deze gevallen moet u de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek.

Bewogen bal: bij het zoeken
Volgens de nieuwe regels per 1 januari 2019 is er geen straf meer voor het per ongeluk bewegen van de bal bij het zoeken. Indien de bal wordt bewogen, plaats de bal dan terug op de oorspronkelijke plaats. Als die oorspronkelijke plek niet precies bekend is, maak dan een schatting – ook wat betreft hoe diep de bal onder het gras lag, en plaats de bal op die plek terug. Er volgt wél straf als het ‘vrijwel zeker’ is dat de beweging van de bal met opzet door de speler veroorzaakt werd.

Bekijk de video onderstaande video voor een uitleg van de regel. Deze regelaanpassing heeft als doel om het spel eerlijker en eenvoudiger te maken en om het spel vlotter te laten verlopen.

Wat niet verandert per 1 januari 2019: als een tegenstander of medespeler uw bal beweegt bij het zoeken, dan volgt er geen straf. Indien de bal hierbij is bewogen, moet hij wel worden teruggeplaatst.